josefineinyazeeland.blogg.se

I den här bloggen får du följa mig, Josefine, på äventyret att vara au pair i Nya Zeeland. Allt från lek med barnen till äventyr, tankar och funderingar. Enjoy!

Lite pixlar

Kategori: Allmänt

Äntligen fick jag tummarna loss och har laddat in de första bilderna från kameran i datorn. Facebook får vänta ett tag till innan jag pallar lägga upp men tänkte att ni kan få se ett urplock av bilder redan nu, sån där förhandsvisning, precis som på bio. Så ta fram popcorn skålen, på med 3D-glasögonen (så ser ni extra coola ut i alla fall) och så försöker jag välja ut det bästa, såklart bara söta bilder på barnen, lever ju trots att drömlivet ;)

 

Okej, så det gick inte riktigt som jag hade tänkt mig. Försökte ladda upp alla bilder på en gång, men lyckas inte flytta runt dem eller kunna skriva under så får nog göra på nåt annat sätt nästa gång. Orkar dock inte mer nu, men här har ni bilderna i alla fall. De första är utsikten över Auckland. Sen är det på orientationen, så fokuserade var vi och även CPR. Efter det barnkalas med alla gullungar och även fina Therese som fick sig en egen liten målning ;) Lite pyssel, lekpark och ja, resten hittar ni under. Wola! 


Tänk att det här - Botanic Garden - finns mitt i staden nästan, helt underbart

Såhär såg Leo ut efter att ha ätit glass haha :)

Sa ju det, lite bättre än Skånes Djurpark


 

En dag på zoo

Kategori: Allmänt

Torsdagkväll. Tänk, imorgon har jag varit här i en vecka. En vecka. Oj vad livet har förändrats under en vecka och så mycket jag egentligen har lärt mig under den här tiden. Har fortfarande otroligt mycket att lära men det känns ändå som det går bättre och bättre för var dag som går och såklart lär man känna familjen bättre också. Snart kanske man kan börja ta tag i sitt liv utanför familjebubblan också haha.

Idag fick jag äntligen översättningen på körkortet så nu är det bara till att starta bilen och köra iväg. Eh ja, något liknande i alla fall. Var på playgroup med många andra au pairer vilket var riktigt kul, vi är faktiskt en hel del svenskar här och som ni kanske läste tidigare så utgör Skåne en majoritet, big like på det ;)
På eftermiddagen var vi en vända på Zoo. De har årspass för två av barnen och därmed vuxna också vilket är skönt så behöver man inte känna att man måste lägga en hel dag där. Liite bättre än Skånes djurpark om man säger så. Vi hann bara se ca en tredjedel men då fick vi ändå en skymt av bland annat lejon, giraffer, gorillor, uttrar, små pingviner och röda pandor. Det var nästan så att håren reste sig en aning när lejonen röt till och det hördes långt därifrån. Lite tveksam dock till hur jag ska klara av att hålla koll på två eller tre killar själv sen, hade varit toppen om man kunde dela sig i tre delar eller ha elastiska armar och ben så man snabbt kunde fånga upp de små krabaterna istället för att springa runt som en galning :)

Är ganska dålig med kameran för det är så mycket annat att tänka på nu i början men har laddat in bilderna i datorn nu så förhoppningsvis kommer det upp några stycken ikväll eller imorgon.

Och måste bara säga det igen, så himla kul att så många följer bloggen och även lämnar en liten kommentar då och då, ni är allt bra fina ni.

En berg- och dalbana

Kategori: Allmänt

Tänk, vid den här tiden (svensk tid) gick jag upp för bara drygt två veckor sedan och jobbade fortfarande på Gateau, det livet känns väldigt långt borta just nu.
Istället sitter jag här, i Wellington, har precis skurit grönsaker och potatis till middagen ikväll, sitter ute i solen (äntligen visar sig NZ från sin rätta sida!) då det till och med är varmare i solen än inomhus (ja det är tur att det går mot sommar ska jag säga för här är kaaallt) och väntar på att pojkarna snart ska vakna efter deras nap. Är första gången jag är själv med dem i två timmar så börjar långsamt, men det ska förhoppningsvis gå vägen.

Innan idag var på Botanic Garden och vi kunde verkligen inte valt en bättre dag med tanke på vädret. Lite kyligt i skuggan men annars är det bara att vända ansiktet mot solen och njuta. Nåja, en sekund i alla fall, sen får man springa efter busungarna igen. Var riktigt fint, kändes nästan som att gå i en sval regnskog ibland och de tyckte det var hur kul som helst att mata ankorna och leka på lekplatsen.

Annars då? Jo, lite upp och ner.
Har haft världens största otur och tappat min lins. Så nu vet jag inte hur jag ska göra. En ny kostar 1300 och det vet jag inte riktigt om det är värt. Oavsett var det precis det jag inte behövde nu i början. Mycket tankar såklart. Familjen är jättebra och jag börjar väl komma in i rutinerna mer och mer, men jag inte sluta undra lite då och då varför jag gav mig iväg på detta. Jag gjorde ju nästan det här för ett år sedan, bara under lite kortare tid. Familjebubblan är verkligen rätt ord och jag har varken tränat, träffat folk i egen ålder (ett kontaktnät som jag måste försöka bygga, huh) eller lärt känna staden. Men jag vet jag vet, jag har inte ens varit här en vecka och allting tar tid och livet är en berg och dalbana.
Vissa dagar behöver man en mamma/pappakram och en stor godispåse mer än andra dagar. Igår var en sån dag.
Idag? Förhoppningsvis en bättre dag :)

Tre dagen gilt

Kategori: Allmänt

Klockan är inte ens åtta på kvällen men ögonlocken är redan blytunga och att jag ska försöka göra något vettigt under kvällen känns nästan som en omöjlighet.

Ytterligare två dagar har paserat och för tillfället känns det väldigt avlägset att det inte var mer än en vecka sedan jag lämnade den trygga världen. En vecka?! Fick äntligen skypat med mamma och pappa igår (efter sisådär sjuttioelva försök haha) vilket var skönt, även om livet där hemma och Malmöfestivalen kändes rätt lockande igen...

Igår gav jag mig ut på en joggingrunda utmed kusten i ett otroligt blåsigt Wellington. Jag lovar att aldrig mer klaga på att det blåser mycket i Malmö, hade någon gett mig en ballong här så hade jag gjort som Nalle Puh och åkt långt upp i skyn. Riktigt skönt i alla fall, blir inte mycket träning här borta, antingen är man fullt upptagen med familjen eller man utmattad i sängen och orkar inte lyfta ett finger. På eftermiddagen åkte vi på barnkalas och möttes av sockerhöga ungar och massa spring. Var nog första gången man fick agera vuxen på barnkalas, annorlunda känsla. Och ingen liten godispåse... :( Träffade i alla fall tre andra svenska au pairer (alla från Skåååaaune) så var kul, erfarna typer ;)
Idag har vi varit på playgroup på Olivers skola och sedan fixat en del ärenden i stan. Så nu har jag ett bankkonto, har fixat ansökningarna till översättningen om körkort och gått igenom en del papper här hemma. Hade verkligen ingen aning om att det var så mycket som man skulle göra. Tänkte att man lekte med barnen och städade lite typ. Oh no mister. Varje dag ska man fylla i vad barnen har gjort, ätit, sovit osv och varje månad ska man skriva en berättelse om ett "wow" ögonblick för varje barn, vilka kategorier som passar in där och hur man kan gå vidare från detta som gör att de utvecklas mer. Tjena. Har fått Marias, den förra au pairens böcker här nu som jag kan kolla igenom, tacka gud för det.

Måste bara nämna maten också. Ja det är ingen risk i alla fall att man går upp i vikt här uppe av för mycket mat i alla fall. Frukosten bestod av en macka och banan kl halv åtta, en liten bagel kl 15 och sen kvällsmat halv sex. Godispåsen med underbart svenskt lösgodis är min räddning för tillfället haha.

Börjar verkligen undra vad jag har gett mig in på, men får försöka komma ihåg att jag bara har varit här i tre dagar och att det tar tid att vänja sig det mesta...

Visst ja, en sista grej! Jake tog upp mig på en första provrunda med min skruttiga lilla bil igår. Vänstersida woop woop. Jaq lyckades hålla mig på rätt sida vägen och inte sätta på vindrutetorkaren så det får väl ändå räknas som en lyckad förstatur haha :)

Imorgon kommer programme managern hit och ska kolla hur det går och om vi har "gjort alla steg" som man ska ha hunnit med hittills, så får väl ta tag i lite småsaker.
Herregud vad mycket babbel, text och inga bilder det blir nu.
Sorry för det, men ska försöka ladda in lite bilder så smäningom. En bild säger trots allt mer än 1000 ord!

The place I'm gonna call home

Kategori: Allmänt

God morgon alla godingar!
En ny dag har precis börjat och idag kunde jag sova enda till halv sju, wooho haha, det tar sig sakta men säkert.

Ja som ni säkert förstår så har jag nu landat för sista gången och befinner mig i Wellington, Island Bay närmare bestämt.

Sista dagen i Auckland fick vi genomgång i hjärt- och lungräddning, riktigt bra, hoppas bara man kommer ihåg det också och liten kurs i hemlängtan. Synd att alla splittades sen, hade blivit ett riktigt härligt gäng. Framför allt med en del svenskar, men vi får försöka ses ibland ändå och hitta på äventyr.
På eftermiddagen kom mormorn och morfarn och hämtade upp mig och körde mig till flygplatsen, supergulliga verkligen.

En timme på planet och lite över åtta på kvällen tog jag mina första fotsteg i Wellington och möttes av M och J, värdföräldarna. Flygplatsen ligger precis i staden faktiskt så man kan se när planen går in för landning. Vi bor precis vid kusten (no shit, island bay haha), ca 20 med bil från centrum. Huset är fint och jag har en stor säng där jag spenderar större delen av tiden. Dock är huset mycket kallare än hemma så jag får använda de tjocktröjor jag har.

Gårdagen träffade jag pojkarna för första gången. Väldigt mycket energi men de verkar gulliga i alla fall. Kom framför allt bra överens med O (5-åringen) men tvillingarna ska väl säkert också gå bra. Vi åt lunch, eller ja frukost för min del, på ett mysigt kafé som ligger har havsutsikt, bokstavligt talat verkligen, och på kvällen åkte vi in till stan där vi åt på kinarestaurang.

Mycket tankar som snurrar i huvudet för tillfället. Hur jag över huvud taget ska klara att ta hand om barnen på egen hand, samtidigt hinna träna och träffa kompisar, köra bil på fel sida och hinna upptäcka ett helt land med massa äventyr. Familjen är jättegullig men det är klart svårt att kastas in i ett nytt liv och snabbt bli del av alla vanor och rutiner. Det är ju inte utan att man börjar fundera varför man gav sig in på det här när livet där hemma är så enkelt och man vet hur allting funkar och hinner med allt haha :)
Några tankar bara som snurrar för tillfället men det ska säkert bli bra, M är hemma större delen av nästa vecka så det blir en skön start.

Dags att möta dagens utmaningar, wish me luck!

God morgon

Kategori: Allmänt

Jahapp, då var det morgon i Nya Zeeland igen.
Inte mycket sömn inatt. Hon jag bor med (från Tyskland) har extrem hemlängtan så har varit vaken sen kl 4 och försökt att bara trösta henne och prata om allt och inget och övertyga henne om att det kommer bli bättre och att hon måste försöka ge det ett tag till.
Inte lätt det här. *ta i trä* men än så länge känns det bra och jag måste säga att tiden i New York gjorde en mycket mer självsäker och gör att jag vet hur det kan vara, vilket är väldigt skönt.
Tänkte att jag för en gångs skull kanske kunde skypa med någon, när det till och med är kväll hemma hos er!!, men ja, det var ju lättare sagt än gjort haha. Looonely, I'm mr looonely,... heh :D

Gårkvällen blev i alla fall okej. Det var kul att komma iväg och vara utanför hotellet och faktiskt få börja inse att vi befinner oss här borta, men 50 dollar, njaa, det var det inte värt. Vi fick alla fall se en underbar utsikt över Auckland, innan det började spöregna och vi sprang tillbaka till bussen och såg ut som dränkta katter hela högen. Efter det väntade "the famous" fish n ship som man åt med fingrarna. Sorry mamma, men din panerade fisk är mycket bättre och pommes frites, hej Mc Donald's. Om ni inte har förstått det innan så är jag en pessimistisk realist, lika bra att vänja er. Vi avslurade med att åka färja på tio min någonstans innan alla trötta och frusna återvände till ett skönt hotell och kröp ner i varma sängar.

Snart frukostdags och dags att packa väskan en sista gång. Idag väntar föreläsningar om hemlängtan (passande nog va?) och lite annat smått och gått innan flyget ikväll.
Nu väntar jag bara på fredagskänslan och sen är jag redo!
Puss och kram allihop

Redo för allt?

Kategori: Allmänt

Sådär, blir en liten kortare uppdatering idag, de här 20 min försvinner i rasande takt, tänk att vi hade det så innan, att alltid behöva tänka på hur många minuter man var inne på internet, huh hemska tanke...
Okej, det var inte alls det jag skulle snacka om. Bra jobbat Josefine, minuterna tickar redan iväg..

Okej, sooo anywayy... Idag har varit en sjukt späckad dag så hjärnan känns ungefär som pulvermos och ögonlocken är aningen tyngre än vanligt. Vi har haft långa föreläsningar om vad det innebär att vara au pair, olika papper, dokument osv som man ska fylla i varje dag/en gång i månaden om barnen, kontrakt och på eftermiddagen teorilektion om körning på vänster sida och som tur var en kul avslutning med olika äventyr man kan göra här. Hade inte riktigt väntat mig att det skulle vara så mycket att tänka på (både med familjen, körning men självklart framför allt barnen) så det är klart... Lite nervöst och mycket information att ta in. Dessutom på engelska vilket tröttar. Men! Har alla andra klarat det innan så ska det väl inte vara allt för omöjligt.

Om en halvtimme (kl 17) väntar sightseeing i Auckland där nästan alla ska med (kommer väl sitta som döda fiskar på bussen allihop haha) så det är bara att börja tagga!

Imorgon väntar nya föreläsningar och sedan kommer morfarn och hämtar upp mig på eftermiddqagen och tar mig till flygplatsen där jag tar flyget en timme (kl 19) till Wellington och min kära familj.

Just det. STS Au Pair har varit så dåliga med information, så nästan ingen av oss svenskar har internationellt körkort. Det måste vi nu ska på egen hand vilket kan ta 10 dagar, när vi väl har ansökt om det... Inte bra. Hade förmodligen tänkt börja övningsköra redan i helgen och sen använda bilen i veckan, men what to do...

5 min kvar. Herregud, det här är stressande.
Bamsekram till er där hemma och kul att så många läser!! :D

Framme i Auckland

Kategori: Allmänt

Hej alla där hemma!

Då var de stora flygresorna gjorda och vi är framme i Auckland där vi ska ha orientering till på fredag (onsdag kväll här nu, konstigt men sant haha).
Efter ett jobbigt hejdå på Kastrup (ja så känslosam som jag har varit de senaste dagarna är väl mer än jag någonsin har varit..) så satte jag mig på planet till Dubai som skulle ta 6 timmar.
I slutet av resan när jag satt och halvsov så väcks jag plötsligt av några flygvärdinnor och lagom yrvaken börjar jag försöka rota fram passet då jag hör boarding card bla bla bla... Men ack så fel jag hade. Där stod de med champagne i fina glas och en hel tårta!! Någon (en viss Melrek, någon??) visste att jag fyllde år och ja, happy birthday to me! De tog foto och alla ur personalen hade signerat på olika språk. Och där satt jag för mig själv haha med ett champagneglas i handen och en stor tårta för mig själv. En mer bisarr situation får man föreställa sig. Men självklart, en otroligt rolig överraskning, dock har jag fortfarande inte blivit klok på vem den här mystiska personen är...

Nåväl. Framme i hettan (ja det var verkligen som att mötas av en vägg) tog jag, två andra svenskor och tre danskor buss till hotellet, fick några timmars sömn innan det var dags att sätta sig på långflyget till Auckland. Tre filmer senare, lite sömn möjligtvis, en mellandlandning i Melbourne (jepp, nu har jag varit i Australien också!) så sitter jag nu här. Äntligen nyduschad, haft första introduktion med massa namnlekar och lite för trötta ögonen.

Imorgon väntar en riktig heldag med föreläsningar hela dagen och på kvällen Auckland-tour, kan nog bli riktigt skoj.

Har 5 min kvar att använda av internet idag så vill passa på att påpeka att ni fick förstatjing på vad som händer här borta - innan facebook, mail och skype, det ni!

Hörde att ni hade grymt sommarväder där hemma.
Vi har grymt vinterväder.
Just so you know liksom.

Dan före dopparedan

Kategori: Allmänt

Då var det snart dags.
Dagen med stort D.
Dagen som alltid har verkat så långt bort.
Dagen som blir början på mitt livs äventyr.

Väskan är så gott som packad. Det gick att få ner allt och till och med möjlighet att lägga ner någon extra godisbit och ett par sommarskor. Fast 30 kg är ju mer än jag någonsin har haft... Tackar och bockar till familjen som är så snäll och betalar för en extra väska när jag flyger mellan Auckland och Wellington, då man bara får ha 23 kg då. Ni förstår varför jag har en bra magkänsla va? :)

Jag hade världens bästa kväll och natt i fredags och känner mig så lyckligt lottad att jag känner så fina människor. Och kanske nästan kan tacka för presenterna här också hehe :D Dock var det med lite blandade känslor och jobbiga hejdå både i fredags och lördags.

Nu väntar förhoppningsvis några (många) timmars sömn innan vi vid lunchtid imorgon sätter oss i bilen och tar den röda faran över till Kastrup. Där väntar flygresa på 6 h till Dubai, övernattning på deras hotell och sen den långa flygningen till Auckland. Men det ska gå bra. Något annat finns inte och det går alltid att lösa efterhand.
Så... Ett jobbigt hejdå till familjen väntar såklart men annars så ska det bli sjukt kul att komma iväg!

Dagen med stort D är här imorgon.
Och då är jag redo. Mer än redo.

Snart, snart, snart

Kategori: Allmänt

Ja de flesta av er kanske kommer ihåg bloggen som jag hade i New York (timesinnewyork) och nu kör vi fortsättningen med nya äventyr i Nya Zeeland istället, jadå!!

Jag förstår verkligen inte vart den senaste tiden har tagit vägen. Dagarna flyger fram utan att jag hinner blinka och innan jag vet ordet av det så står jag förmodligen på Kastrup med min fullastade väska till max, lite för mycket lösgodis och förhoppningsvis en lagom portion nervositet och förväntan.

Jag kommer inte riktigt ihåg när tankarna på att faktiskt bli au pair i Nya Zeeland började ta form, men när de väl gjorde det så gick det inte många veckor innan jag satt framför datorn och började fylla i ansökan. Väl där så var det en ganska lång process innan man blev godkänd men sen sa det bara svisch! Jag hade precis blivit antagen när jag satte mig på flyget till London för att besöka min "kära fru" (ta det inte allt för seriöst haha) Lidia som - av en tillfällighet - var au pair i Bristol. Lugnt tänkte jag, det här kommer ta lång tid nu.
En och en halv vecka senare hade jag hunnit med att maila med ett par stycken och skypa med världens mest underbara familj . Det är alltid svårt att veta hur saker och ting kommer blir på endast två A4-sidor och ett halvtimmes skype samtal, men magkänslan, huvudet och hjärtat skrek ja och två dagar senare blev jag erbjuden plats och flygbiljetten var bokad.
20 augusti. Heela sommaren. Lång tid. Ja tjena.
Semestern flög förbi, alla jobbveckor likaså, plötsligt lämnade jag in nyckeln och sa hejdå till Gateau och nu sitter jag här, torsdag kväll och försöker förstå vad som håller på att hända. Positivt menat såklart :)
Oavsett så ska det bli superfantastisktmegajättekul att komma iväg och till NYA ZEELAND av alla ställen, så himla häftigt!!

Innan dess ska jag hinna med att fylla 20 imorgon (ja håll i hatten, Systembolaget står redo med öppna armar) och avskeds/20-årsefest på kvällen. Det kommer bli fina grejer.

I alla fall, efter allt babbel och långa historier, så ska jag nu komma till poängen.. (ja hör och häpna)
Hoppas ni följer med på resan och kikar in här lite då och då! :)
(och vill ni vara en extra god medborgare så kan ni alltid supporta det svenska lösgodissystemet och skicka en påse, det lovar jag kommer bli uppskattat om några månader! Eller vem försöker jag lura, några veckor.. suck)

En och en halv timme till 20 och lösgodispåsen står framme, jag är så redo jag kan bli!

Välkommen till min nya blogg!

Kategori: Allmänt

Mitt första inlägg.