josefineinyazeeland.blogg.se

I den här bloggen får du följa mig, Josefine, på äventyret att vara au pair i Nya Zeeland. Allt från lek med barnen till äventyr, tankar och funderingar. Enjoy!

Pa resande fot

Kategori: Allmänt

Hej alla vanner dar hemma!
Internet vagrade fungera de sista dagarna innan avfard sa blev tyvarr lite tomt har, men nu blir det en snabb uppdatering! 
Har kommit ner till Queenstown nu, aventyrsstaden och partystaden, far se om det lever upp till forvantningarna! 
Vadret har verkligen varit pa var sida hittills med stralande sol storre delen av tiden och vi har hunnit med kajak i vackra Abel Tasman Park med klarblatt vatten, isklattring pa fox glaciaren och igar milford sounds med underbar natur och till och med delfiner! 
Nu ar det dags... 
Bungyjump!! 
Ni behover dock inte vara allt for oroliga da jag skippar den hogsta ocg gor originalet istallet, "Kawara Bridge Bungy", The Classic one, pa 43 m. Ska vara otroligt vackert och mer njutbart, later som nagot va?
Ikvall vantar party i isbaren, utforska Queenstown nagra dagar till innan vi drar oss uppat for hemresa igen.
Ville bara att ni skulle veta att jag har det fullkomligt underbart har borta och sa galet lyckligt lottad for allting jag far se med vadergudarna pa var sida! LIFE IS GOOOOODDD!!
puss och kram 
 

Planering

Kategori: Allmänt

Dagarna går iväg i raketfart här borta ska jag säga er! Nu är det snart bara två dagar kvar innan vi tar bilen mot färjan och åker över till Sydön, woohopido! 
Vi har faktiskt varit väldigt duktiga och planerat en hel del, bokat alla boenden (förutom sista som Amanda ska ringa till imorgon) och även en del äventyr. Har skett på kvällarna när vi har varit alldeles för trötta så när vi ikväll insåg att vi inte ens visste vad kajakturen vi skulle göra hette eller var vi skulle vara (hade bara skrivit upp bokningsnumret) blir man nästan rädd för sig själv haha.. 
Lite papper att skriva ut och packning, sen ska vi nog vara på banan... Ge mig dock gärna några extra timmar de kommande dagarna för den där packningen har jag inte tid med, okej?
 
Annars har vädergudarna äntligen visat lite sol idag efter ihållande regn och allmänt höstigt och kallt igår och i måndags. Har blivit lek här hemma, grym playdate med Amanda med bara Elliot och bakning, Te Papa (museet) och Junglerama på eftermiddagen (inomhuslekland) och playdate samtidigt med Johanna, barnen hade så himla kul och vi kunde lugnt luta oss tillbaka ;) 
Idag har vi storhandlat och sedan gjort fudge för första gången. Måste säga att de blev bra ändå, ska jag skicka några med posten pappa? 
Lagat mat på kvällen och nu är klockan för mycket igen, idag skulle bli min tidiga kväll, ja tackar ja. 
Aja, två dagar kvar och nu är Leo tillbaka igen så nu är det fullt kaos igen haha :D 
 
Får se vad mina små busungar lyckas hitta på härnäst... 

Party all night long

Kategori: Allmänt

I fredags myste vi till det på morgonen och byggde en koja i vardagsrummet och läste massa sagor. Att solen sken som aldrig förr ignorerade vi för ett ögonblick...
 
Efter det hade jag en underbar dag med bara Elliot. Leo är ju som sagt fortfarande uppe i Auckland hos morföräldrarna och Oliver hade playdate med en kompis. Var så kul och mysigt att bara få spendera lite tid med en av dem och känna på hur andra au pairer har det som bara tar hand om en unge haha. Kändes alltid som någon fattades dock, kommer inte vara lätt att gå tillbaka till tre stycken i slutet av nästa vecka ;) Vi åkte i alla fall till stranden någon timme (blåste dock alldeles för mycket så fick åka hem igen) och sen en runda till zoo:t och njöt av glass och giraffer :)
 
Efter jobb åkte vi hem till Natalie och lagade tacos och åt fruktsallad med glass till efterrätt och snackade hela kvällen lång :)
 
I lördags blev det först ett träningspass på datorn med Beach Insanity och sedan en fika med Anna på bästa fiket någonsin i Island Bay. På kvällen vankades det utgång i vanlig ordning och förfest och mat hemma hos Matilda! 
 
Så här går det när ett gäng au pairer ska värma en fryst pizza i ugnen... Brandlarmet gick igång och vår stora middag blev plötsligt lite mindre... 
 
Taggade tjejer!! Jag säger det igen, oj vad jag kommer sakna Wellys uteliv, så enkelt och härligt och egentligen öppet lite för länge haha.. Kom hem lite över 6 imorse och det var ljust ute, Men då har man haft en bra kväll! 
 
Idag mötte jag upp med Ilona och tog igen forlorad tid innan vi mötte upp med fler tjejer och bokade av en grej på att-göra-i-Nya-Zeeland, nämligen kricket. Tråkigare och mer komplicerad sport får man leta efter haha, men nu har jag gjort det!
 
Avslutade helgen med finmiddag som Melanie hade lagat hela dagen och hade en riktigt härlig kväll där vi bara satte och snackade, så sjukt välbehövligt :) Verkligen en av de grejerna jag saknar här borta, att bara kunna sitta ner och äta en lugn måltid utan ungar som inte kan sitta still, tappar mat och snabbt vill ha efterrätt då vi äter samtidigt, behöver lite äkta vuxenmåltider då och då :) 
 
En bra helg och börjar tagga sydön på lördag, 5 days to goooo!
 
 

Sightseeing in Auckland

Kategori: Allmänt

Tillbaka i Auckland hos morföräldrarna efter paradiset. Slungades direkt in i jobbets anda men fick ändå en så himla härlig torsdagkväll när jag satt och snackade med morföräldrarna hela kvällen och fick reda på hur varför han flyttade till NZ från Kanada, hur de träffades och se massa bilder, samtidigt som man kunde retas lite med dem. Så enkla och goa, vet ju nästan mer om dem än om om värdföräldrarna haha..
 
I fredags fick jag faktiskt lite ledigt och tog mig in till centrum och mötte upp Brit och Matilda och hade en så himla bra dag. Brit har tidigare bott i Auckland så utnyttjade tillfället att få en personlig guide. Skrattade så jag fick ont i magen flera gånger, allting var så enkelt och det var kul att turista igen, Welly kan man ju utantill nu ;) 
 
Den största attraktionen i Auckland är helt klart Skytower med utsikt över hela staden. 
 
Fanns flera våningar varav den högsta var uppe på 220 meter, helt okej utsikt om man säger så. Hade varit ännu roligare om man kände till staden och kunde peka ut de olika stadsdelarna och ställena som jag gjorde i Empire State Building i New York. 
 
Försökte såklart med att ta den klassiska turistbilden efter att ha studerat alla andra, vet inte riktigt om vi lyckades dock med att det ser ut som man faller haha...
 
Tog bussen vidare till One Tree Hill med alla söta får och blev barn på nytt! Ni glömmer väl inte den här hos farmor, mamma och pappa? ;) På engelska kallas den "the flying fox", så då har vi fått dagens allmänbildning. 
 
Förr i tiden stod det ett stort träd här (One Tree Hill) men det sågades olyckligtvis ner av några killar som ville ha kul en kväll så nu finns det bara ett stort monument kvar. None Tree Hill med andra ord... 
 
Bussen tillbaka och nästa vidare till Mission Bay där det väntade Frozen yoghurt på KiwiYo. Äntligen!! Som jag har saknat det från New York, bästa grejen någonsin. För er som inte vet vad det är, det är ungefär som mjukglass fast nyttigare då eftersom det är frusen yoghurt som sagt och så finns det massa olika smaker. Man betalar efter vikt och får även fylla på med massa olika topping, allt från frukt till kakor och godis. ÅH. Heaven. Dreggel hehe :D
 
Det här glädjeskuttet från Mission Bay får avsluta semestern. Härlig avslutning med middagspicnic på gräset vid stranden. 
Som sagt, nu är det tillbaka till nuet med jobb i en och en halv vecka till, men härlig semester och "sommarlov" är bara förnamnet, tjolahopp!

Fiji

Kategori: Allmänt

Resan som Fanny och jag har pratat om i månader var så här, paradiset Fiji och en underbar resa väntade. 
Resan fick dock en oväntad början när jag den 22:e fick ett samtal från resebolaget som meddelade att ön vi skulle bo på hade blivit totalförstörd efter cyklonen och att de fick hitta boende åt oss på huvudön istället, just det som vi ville undvika. Dock blev det himla bra ändå!!
 
Klumpigheten som jag är själv började jag resan med att trilla nerför trappan påväg till shuttlen med den stora resväskan framför mig och skrapa upp benet, lyckades skrämma upp morföräldrarna rejält medan jag inte alls brydde mig. Lägg till 20 myggbett efter att varit ute 10 min kvällen innan så har ni mina ben ;)
Lite klydd med Fannys väskan men sedan var paradiset vårt och vi möttes av den här utsikten! Vi bodde på Mango Bay Resort (flashpacker ställe) som låg väldigt isolerat nära en by bara och ungdomsställe vilket i längden passade oss perfekt. 
 
Det första dygnet bjöd på underbart väder innan regnskurar och moln kom om vartannat, om än väldigt fuktigt fortfarande. Det här kunde vi allt leva med. 
 
Perfekt vatten för snorkling som vi hann med ett par gånger, utrustning fanns att låna gratis. Lyckades se baby-Nemo och Gill som hjälper Nemo i akvariet och riktigt coola sjöstjärnor som var knallblåa med fem armar. Stora barriärrevet i Australien nästa?
 
För mig var Fiji bara förknippat med kritvita stränder och kristallklart vatten, jag glömde den lilla biten om hur fattigt lokalbefolkningen levde. Vi tog en tur till byn intill och hälsades vänligt av alla med ordet "Bula" (hej) och pratade med flera stycken. Husen ser ut som de ska ramla sönder, de livnär sig på att sälja bananer eller odla egna grönsaker och turism men är minst lika lyckliga för det. Bilarna var dock i bättre skick vilket var förvånande. Kändes plötsligt som vi hade förflyttats till Afrika. Det som verkligen stack ut var skolorna som alltid var i toppskick. 
 
Restaurangen och poolen. Det enda som var inräknat var frukosten med toast och cornflakes men eftersom det inte fanns något annat i närheten åt vi alla mål där ändå, väldigt god mat då och fick äntligen äta lite fisk och skaldjur. 
 
En dag gjorde vi egna smycken där vi sandpapprade en kokosnöt så den blev riktigt len och sen sågade ut antingen en "fiskfena" eller "surfbräda" och gjorde till armband/halsband. Tappade tyvärr min på hemvägen när jag i ilfart fick springa tillbaka från passkontrollen till flyget efter att ha glömt passet på planet, smart tjej. 
 
Krabbrace där man fick satsa pengar på de olika krabborna och sen släppte ut dem för att se vem som korsade mållinjen först. Ni ser Zlatan och Sweden va. Vi var dock snåla svenskar som inte ville lägga pengar på en liten krabba och namnet ändrades snabbt till W-T-F (What the fuck) Sweden. En kille satsade 100 dollar (ca 500 kr) på den engelska krabba, galen unge, eller idiot om man så vill haha. 
 
På nyårsafton åkte vi in till huvudstaden Suva och kikade i affärer och olika marknader. Inget imponerande men kul att se något annat. Köpte även ett öl-linne med Fijis öl på som är väldigt populärt som jag hade på mig på kvällen men som någon olyckligt nog snodde... 
 
Nyår fortsatte med poolparty från 2 på eftermiddagen och fortsatte hela natten fram till fem på morgonen. Så himla underbar nyår och bästa någonsin! Umgick hela dagarna med folk från Australien, England och Nya Zeeland och den här dagen kom även massa Fiji-människor som vi spelade volleyboll i poolen med och dansade hela natten lång med musik och ljus som de hade riggat utomhus på stengolvet. Fancy middag i bikini, håret uppsatt i en knut och osminkad, tänk om det alltid kunde vara så spontant och opretantiöst?!
 
Tog vara på sista dagen och vandrade ut till vattenfallet på bilen, värt det när man väl kom fram men turen fram och tillbaka genom strömmar och lera i dåliga flipp-flopp kanske inte var något att hurra för...
 
Vårt fina dorm där vi bodde med fyra andra killar (ja mamma och du kan vara lugn). På nätterna möttes vi av giftiga paddor som fanns överallt på gräset och gångarna och ödlor som sprang omkring i taket på toaletten och duschen. Kan ju säga att vi duschade innan solnedgång efter första kvällen... Myggnäten hade hål och jag hade så många myggbett att jag slutade räkna men på det stora hela så var det ett mysigt ställe ;)
 
Den här skylten möttes vi av vid ingången haha. Tydligen dör fler människor av att få kokosnötter i huvudet än bli bitna av hajar. Jag lever!!
 
Sista kvällen firade vi hela gänget med att dricka Fijis nationaldryck Kava. Rötter som man blandar med vatten så det blir rent ut sagt lervatten som man sen dricker ut en kokosnötskål. Vågar väl knappt säga att det klassas som narkotika och att tungan domnade lite men efter två små skålar hade jag fått nog, det där lervattnet kan de allt få behålla för sig själva...
 
Summan av kardemumman så blev det en jättehärlig resa och jag fick en smaka en bit av paradiset. 
Det smakade bra. 
 
 

Sommarlov

Kategori: Allmänt

Semestern är slut för en kort tid och sommarlovet för barnen fortsätter med Oliver hemma som följd. Skillnaden mellan två eller tre ungar (oavsett vem av dem) är oerhört stor skillnad, så för att göra det lite enklare för mig/oss under en tid ska Melanies föräldrar försöka behålla Leo tills de kommer ner nästa torsdag. Saknar såklart den lilla krabaten men kul att få spendera lite mer tid med Oliver och en mindre vild Elliot haha :)
 
Kan inte säga att jag jag jublade av glädje innandess över att vara tillbaka på "jobb" men har verkligen haft en kanondag. Vi åkte till Chocolate Fish café med Melanie där de har massa cyklar och liten lekplats, så himla bra. Ni ska bara veta hur stolt jag blev när Oliver efter bara ca 10 minuter lyckades cykla flera meter och svänga utan stödhjul efter att aldrig ha gjort det innan, som man skryter om "sina egna" barn haha :) En tur till en underbar ny strand och på eftermiddagen stack vi till Amanda och hennes ungar Zach och Sam och hade grym playdate, de får bli nya Therese! 
 
En joggingtur med backträning ikväll och spagettiben och nu väntar skype. Två veckors vardag innan det bär av mot nya äventyr på Sydön, livet är inte så tokigt emellanåt. 
Hoppas kunna lägga upp Fiji-bilderna imorgon!

Nya Zeeländsk jul

Kategori: Allmänt

Om man nu kan kalla det jul vill säga, en mysig vecka med hela tjocka släkten får vi nog kalla det istället. Den 22:e till den 27:e spenderades i ett strandhus i Coromandel, 20 meter från stranden och ytterligare ett hus ca 2 km bort där jag och några andra sov. Det var vi, morföräldrar på bådas sida, Jakes bror med flickvän och på juldagen även flickvännens bror med flickvän, fullt hus minst sagt! Ni förstår ju att förutsättningarna var ultimata med stranden så nära inpå och Coromandel som är känt för sina vackra och långa strander. Jahopp. Cyklonen som tidigare härjade över Fiji valde att dra in över oss just de här dagarna med regn och blåst varje varje dag, förutom en gnutta solsken en timme sista dagen, rätt bra jobbat va? Men det blev bra dagar ändå, trots att jag saknade er alla där hemma lite extra mycket de här dagarna. Man kände verkligen att man på ett sätt verkligen var del av familjen och alla var så goa men på ett sätt var man längre bort än någonsin, om ni förstår... :) 
 
Brorsorna visste hur man diskade effektivt! 
 
Gjorde en tripp till ett vattenfall och grottor i dåliga flipp-flopp. Inuti grottan fanns lysmaskar (dock inte alls i lika stor utsträckning som i Waitamo med black water rafting) och en enorm trädörr som användes förr i tiden. Melanie skämtade om att det var en drake som fanns bakom dörren och ni skulle ha sett hur rädd Oliver blev haha, gullunge.
 
Hobbit in real. (Som jag fortfarande inte har sett förresten, bra jobbat)
 
På julaftonskväll satte vi ut kakor och öl (!! haha) till tomten och morötter till renarna. Här kommer alltid tomten på juldagsmorgon innan barnen har vaknat och lämnar paket i julstrumpan. Jag fick också min egna julstrumpa :)
 
Julgranen var självklart på plats, mer ätbar än någonsin :D
 
Juldagen och paketöppningen var i full gång, smått kalabik med alldeles för många paket till de små... Hade inte alls förväntat mig att få något då jag fick Coldplay konserten (mer än tillräckligt!) men de var supersnälla och gav mig handgjorda örhängen och 100 dollar (ca 550 kr) till Fiji och teckningar från alla barnen som var laminerade, så söta :) 
 
Först hade vi julbrunch med scrambled eggs, toast och julskinka (!), efter paketöppning och sen julmiddagen i traditionell ära. Alla fick varsin "smällkaramell" som man drar så den "poppar" och inuti finns ett litet rim, någon sak och kronorna som ni ser på bilden. 
 
Julmiddagen med sparris, ångkokta grönsaker i form av morötter, broccoli och blomkål, stor kalkon, sky, tranbärsgelé och pastasallad och sen sak till som jag inte kommer på namnet på. Väldigt gott!! Till efterätt var det en fruktkaka med glasyr på, pappa du hade nog gillat den ;)
 
Sista dagen innan hemfärd innan hemfärd kom vi äntligen till Hot Water Beach som är väldigt känt. Stället är precis vad namnet säger, supervarmt vatten i stranden. Från underjorden finns det vissa heta fläckar som letar sig upp till jorden. Det är bara en liten bit av stranden som det här händer så man måste veta var de finns och sen gäller det bara att börja gräva sig en stor grop för att vattnet sedan ska komma in och innan tidvattnet når in. Vi hade turen att komma dit senare med barnen (efter att Jakes bror med flickvän och ett annat par hade grävt) och kunde nöjt sätta oss ner. Tusan vad varmt det var, man märkte verkligen var de här heta fläckarna var, coolt! Inte lika kul som jag trodde att det skulle vara med tanke på hur mycket jag har hört om det men väldigt glad att jag fick uppleva det. 
 
Vi försökte även åka till Cathedral Cove som är underbart vackert men det tog för lång tid att gå dit så vi fick nöja oss med den här utsikten, inte helt fel.
 
Den 27:e var det tvillingarnas födelsedag men vi firade att de blev 3 dagen innan istället i lugn och ro. Ännu fler paket, tårta och sockerhöga ungar! De fick superbra vattenflaskor av mig som förhoppningsvis kan komma till användning
 
Den här bilden med utsikt från balkongen får avsluta julhelgen. Så glad att jag fick ta del av en nya zeeländsk jul även om det var jobbigt emellanåt och efter det här vädret var jag mer än taggad på Fiji ;)
 
 
 
 

2013

Kategori: Allmänt

Tillbaka på banan igen och god fortsättning till er alla!
Då har vi lämnat 2012 bakom oss och är redan inne på fjärde dagen i 2013.
2012 som gck i raketfart och där jag helt har bytat liv. Första dryga halvåret bestod av massor av jobb på Gateau och ätande av surdegsbröd upp till öronen, en underbar London-resa för att hälsa på Lidia och en skön semester på Gotland med familjen. Innan jag visste ordet av det fyllde jag 20 och firade detta med avskedsfest med de bästa vännerna, släkten och familjen man kan tänka sig. Den 20 augusti satte jag mig på ett plan till Nya Zeeland som skulle bli mitt bästa beslut någonsin och jag är så lyckligt lottad att jag får upptäcka allt. En härlig familj (speciellt mormorn och morfarn haha), ett fantastiskt land med alla dess äventyr och dessutom en Fiji-resa i bagaget, inte fy skam. Vardagen är här igen men jag har redan mycket att kolla tillbaka på. 
 
Har 150 bilder att kolla igenom från de senaste två veckorna nu men uppdatering kommer snart. Kan åtminstone säga att julen var lyckad trots hemskt väder och Fiji var obeskrevligt. Bra alltså.