josefineinyazeeland.blogg.se

I den här bloggen får du följa mig, Josefine, på äventyret att vara au pair i Nya Zeeland. Allt från lek med barnen till äventyr, tankar och funderingar. Enjoy!

God Jul och Gott Nytt År

Kategori: Allmänt

Den 20 december och plötsligt var det 4 månader sedan jag lämnade trygga Malmö och begav mig ut på nya äventyr. Det bästa äventyret jag har varit med om, trots en liten berg-och-dalbana i början. Året lider mot sitt slut och snart är jultomten här, den här gången med större förväntan och spänning från en del av skarans håll än sedan flera år. 
 
Veckan har bestått av lite för många hejdå men har annars varit väldigt bra. I onsdags sa jag hejdå till Therese och två av hennes underbara ungar Portia och Tyson, de kommer bli väldigt saknade! Tur att Therese bor i Malmö i alla fall, nu ska jag bara överleva som ensam skåningar här borta, blir nog väl så klurigt.. 
Idag var det tur att säga hejdå till Lis som flyttar upp till Auckland efter jul, men Oktoberfest here we come! 
Resten av "hejdåna" är som tur var inte särskilt långvariga, bara till nästa år haha ;) 
Har hunnit med god asiastisk middag, två strandbesök med pojkarna, gjort knäck med Linn och sett Olivers skolpjäs och avslutning då han börjar på ny skola nästa år. 
 
Resväskan börjar bli packad och imorgon är sista jobbdagen på ett bra tag, väldigt skönt. Även fast jag varken jobbar eller är ledig helt framåt så ska det bli kul att komma iväg och bara göra något annat!
På lördag tar jag flyget upp till Auckland med familjen, möter upp med hela stora tjocka släkten och kör 3 timmar ut till Coromandel och strandhusen. Där spenderar vi julen, förhoppningsvis med soliga dagar på stranden, med grillat och julklappar den 25:e och firar Elliot och Leos födelsedag den 27:e. På eftermiddagen åker hälften av oss tillbaka till Auckland och på morgonen därefter väntar det stora äventyret - FIJI! (Klicka på länken om ni vill se hur gött Fanny och jag ska ha det). DET SKA BLI SÅ HIMLA FANTASTISKT! 
Nyår på Fiji och sedan tillbaka den 2:e, någon dag i Auckland och lördagen den 5:e går flyget tillbaka till Wellington igen. Så förmodligen hörs vi igen nästa år helt enkelt, fulla med julmat, nya upplevelser och kanske ett och annat nyårslöfte. 
 
Med det så säger jag GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR och bjuder på det här som julklapp från Jake med mig och Jakes föräldrar! 

Årets jullåt

Kategori: Allmänt

Nu minsann, här kommer julkänslan, partymusiken och klassikern i ett och samma fodral, sånt här får mig på gott humör en tisdagkväll efter mycket god middag med härliga vänner. 
(Och ja, jag känner på mig att jag förmodligen är ganska ensam om att tycka detta är bra haha)
(Borde ha postat något om Johan Glans istället som alla förstår.sig på...)
 
 
 
 
 

Julklappar

Kategori: Allmänt

Nedräkningen till jul (ja man får väl ändå kalla det jul, trots allt) pågår för fullt och om fem fingrar sitter vi på planet som tar oss till Auckland och sen ut till Coromandel. 
 
Dagens har spenderats på Te Papa (vet inte hur jag hade klarat mig utan det museet) där vi såg världens största och mest imponerande pepparkakshus (som dessutom luktade ljuvligt) och i simbassängen på eftermiddagen. 
Vädret har varit grått och tråkigt idag så passade perfekt. 
Nu ikväll har jag slagit in alla julkappar förutom en som inte är klar och jag får väl inse att det får bli den stora resväskan när julklapparna också ska få plats haha. Känns skönt att nästan kunna bocka av det från listan i alla fall, vi går framåt :) 
 
Imorgon väntar lite ledigt på förmiddagen med skype och sydönplanerande, möte med programme manager Sarah på em för learning stories, sista playdaten med Therese och alla ungar efter att Oliver har slutat skolan (tråkigt nog) och bye bye middag i stan på kvällen med sushi. Kan nog bli en bra dag det där!

Sommar och sol

Kategori: Allmänt

Sommar, sommar och sol, havet och vinden och doft av kaprifol 
 
Ja visst är det härligt att sommaren är här och man kan äntligen kan ligga på stranden och sola och lata sig. Ni känner igen er va? He he he...
Helgen har gått i den oplanerandes tecken och lathetens tecken för den delen också. Förkylningen vill inte försvinna men den kommande vecka ska minsann de små bacillerna bort! 
 
På lördagmorgon lyckades jag haffa mamma och pappa på skype och påbörjade julen med min egna lilla julafton och flera julklappar att öppna. En dos av hemlängtan, glädje och tacksamhet på samma gång och en stor kram till datorskärmen, typisk jul va? När vi ändå är inne på hälsningar så fick jag foto av grannarna och en gemensam skål, tänk så mycket det kan värma. 
Senare under dagen åkte jag in till stan, mötte upp 4 svenskar och en hawaiian (eller nåt haha), gick runt på underground market och åt glass i solen. På kvällen kom en lite tjejer hit för snack och senare utgång för hälften av dem :)
 
Idag blev det en heldag på stranden, så himla underbart! 16 december och strandväder med massa sol, glass och bad, hur fel låter inte det?! Känner dock exakt nu var jag glömde solkrämen och har fina röda märken lite här och var, men äsch det var det värt!
Sommar sommar sommar...

Zoo

Kategori: Allmänt

Idag har vi hunnit med ett musikgroup för sista gången förmodligen, bakat mini-pepparkaksmuffins som blev yummie in my tummy och varit en vända på zoo med Natalie och hennes dundersöta bebis Alice. 
 
Sista pelikanen i Nya Zeeland, importerad från Australien från början. Mer än så kommer jag inte ihåg, sen var det fokus på att jaga ungar eller dra dem från stängslet då de kastar pinnar in mo djuren, bra där ja. 
 
 
Den fina trion haha! 
 
Nu sitter jag här en fredagkväll på rummet för första gången sen jag kom hit tror jag och planerar att inte röra mig ut fläcken. Förkylningen tar rejält på krafterna och mysteriet på greveholm låter som en väldigt bra idé, att skjuta upp alla måsten till imorgon låter som en ännu bättre idé. 
Så får det bli. 

Julkort

Kategori: Allmänt

Det är inte mycket som slår glädjen av att hitta kort eller paket adresserat till en när man befinner sig på andra sidan jordklotet och upptäcka vilka underbara människor man har runt omkring sig som tänker på en! 
De senaste dagarna har jag fått ett fint kort av mormor (mamma och pappa, ni får hälsa och tacka så jättemycket, tänker på henne!), gulligaste kortet av Lidia, ett egetskrivet kort av världens bästa brorsa och ett paket från la familia - ska försöka hålla mig till att inte öppna det tills vi skypar, roligast så, även fast det kliar i fingrarna! 
 
I onsdags hade vi en av våra sista playdates med Therese och hennes ungar. Jag fick än en gång konstaterat hur vilda mina små busfrön är.. Kommer bli väldigt tomt utan dem efter nästa vecka i alla fall, så mycket kan jag säga. 
 
Igårkväll drog vi ner till stranden/parken och hade picnic på kvällen, Molnen drog tyvärr in men blev en härlig kväll ändå med glada ungar och Jake fick visa sina skills om hur man öppnar en flaska med kapsyl på det manliga sättet med kniv...
 
Då det var Therese, Portia och Tysons sista torsdagsplaygroup hade vi Fiji-tema på stranden och pojkarna hade på sina snygga skjortor, som ett knappt halvår senare börjar bli lite små haha... 
 
Mina små monkeys, vilken härlig förmiddag vi hade på stranden. Värsta styrketräningen dock att lyfta de samtidigt, puh de växer alldeles för fort... 
 
Therese och jag var de galna svenskarna som vågade oss ut på en liten simtur. Gud vad härligt det var, måste ha varit 20 grader! Den lyckan levde jag på resten av dagen. 
 
På eftermiddagen drog vi till lekplatsen och hade afternoon-tea och läste sagor på en filt, mysigt. Fick till en riktigt bra bild på Oliver också :D 
 
Nu taggar vi helg igen och räknar ner dagarna innan avfärd. Ungarna har börjat hosta och snora igen så ni kan väl gissa vem som har fått en dos av det än en gång, hann väl hålla mig frisk i en knapp vecka... I helgen ska jag ta ikapp sömn, det är ett som är säkert! Och bocka av lite saker på att göra-listan, får väl se hur bra det går...

Kom-ihåg-lista

Kategori: Allmänt

Kanske, kaanske var på tiden att jag bokade tid till frisören efter inte ha klippt mig sedan slutet av mars. När till och med jag kan se att håret är slitet, då är det dags. Sagt och gjort, via GrabOne (som jag har blivit lite för köpberoende av...) köpte jag klippning och slingor för 350 kr, not too bad! 
Så nu har jag lite ljusa slingor i håret och har klippt topparna och tunnat ut det så man kan se skillnad på en lejonman och Josefines hår. 
 
Annars då? 
Mycket som ska pregas in under den en och en halv vecka som återstår. 
Får nog göra en liten kom-ihåg-lista, äsch kan lika gärna göra den på en gång. 
 
- Jobba mer än fulltid (40 h)
- Slå in julklappar 
- Skriva julkort 
- Fixa i ordning julklappar med foton osv
- Bestämma mig för om jag ska ge till alla morföräldrar eller inte och vad i så fall för en liten peng
- Handla bikini och kanske något mer sommarlinne 
- Växla pengar till Fiji
- Skriva ut pass, visum och flygbiljett
- Planera sydön och boka båten över, kajak, hostel och glaciärtur
- Helst söka lite om Australien inför hemresan
- Skriva learning stories innan tisdag, viktigt!
- Träna (beach 2012/2013 gick inte som jag ville...)
- Träffa alla en sista gång på länge och framför allt Therese och hennes kids för sista gången..!
- Utgång, hehe
- Lägga ut bilder på facebook, bara sådär nästan fyra månader senare
- Svara på mail och skypa med alla ni nära och kära där hemma
- Ha heldag med Oliver och gå på bio + fika
- Julevent lördag morgon med familjen (om man är duktig au pair...)
- Packa för 2 veckor 
 
Ja det är väl det jag kan komma på just nu haha, förutom learning storiesen (älska plural på det) så vågar jag väl knappt klaga men gör det lite ändå, lite för mycket på lite för kort tid. 
Kul ska det bli åtminstone, när allting är klart vill säga ;)
 
Hög tid för sängen, god natt!
 

Svenskt julbord

Kategori: Allmänt

Här kommer en liten bildbomb om vad som har hänt de senaste dagarna medan jag fortsätter känna stressen över att julen är så nära. 
 
Jake satte upp ljusen i julgranen och nu glittrar den fint alla färger. Påminn mig dock inte om hur många gånger jag har satt Ellit och Leo i time-out för att de kastar kuddar på julgranen haha, suck monster...
 
Titta vad jag hittade i affären! Nog så nära IKEA vi kommer här borta, lite varm i hjärtat blev man allt
 
Vi spelade bowling med ett stort gäng au pairer, lägg märke till mina snygga renhorn
 
I fredags var vi i Staglands och matade djur, fick se granna påfåglar och förföljda av grisar
 
Min egna lilla favorit!
 
Aggressiv getabock där man verkligen fick ta tjuren (bocken) vid hornen (höhö)
 
Igår vankandes det avskedsfest för Therese och äkta svenskt julbord. Mäkta imponerad över allt hon hade lyckats köpa, det var verkligen exakt som hemma. Glögg, pepparkakor med ost, julmust, julbord med allt från julskinka, sill till janssons frestelse och till efterrätt risgrynsgröt med saftsås, lussebullar och knäck. Helt sjukt och gud vad gott det var! :D Matkoma, hej hej! 
 
Som sagt, pepp på mat! Blev även en riktigt kul utgång (trots att de flesta av oss låg som döda sälar timmarna innan då vindrickandet började lite för tidigt haha, man börjar ju bli gammal.. Speciell känsla att komma hem halv sex och se att det börjar ljusna ute, men lätt värt! Förutom sömnen då, där har jag x antal timmar att ta igen efter utgång två dagar...
 
Just det ja, tro inte att det räckte med julbordet, se vad mer vi fick för överraskning! Sötare får man leta länge efter! 
 
Idag var det upp i tid för utflykt till Eastbourne och fyrhuset som ligger där. Några timmars promenerande i solen och sen fick vi det här som utsikt. Minuset: glömde solkrämen och ser nu ut som rudolf med röda mulen i hela ansiktet och har extra fina linjer efter tröjan. Annars plus plus. 
 
Imorgon väntar en vecka med nya upptåg och förhoppningsvis lite planerande av både resor och julkappar! 
 
 

Raketfart

Kategori: Allmänt

Veckan har gåttt i raketfart (herregud, drygt 2 veckor till jul?!) och gör inte helgen det samma blir jag lätt förvånad. Vädret väljer att skifta från sommar till höst/vinter från dag till dag och jag skattar mig mer och mer lycklig för att jag inte kommer vara här när det är vinter, jag klättrade verkligen på väggarna när jag var hemma med pojkarna för att det var dåligt väder och då snackar vi inte mer än några timmar haha. Igår körde vi riktigt långt varav de sista 17 km (sista ja) var på kringelikrokvägar och kom till Staglands för au pair outing. Stort naturområde där vi klappade kaniner, små grisar som följde varenda steg vi tog, aggressiva getter, flertalet fåglar och matade hästar och ankor. Riktigt roligt och värt besväret och inte blir ju saken sämre av att Au Pair Link betalar hela alltet och dessutom hade pengar över till kaffe och fluffys ;)
 
I torsdagskväll var det även dags för au pair outing för oss au pairer, där vi bowlade, lekte paketleken och åt massa mat, fy vad kul det var! Bästa outingen någonsin! Bowlingen gick åt skogen i början men jag jobbade mig uppåt pch kunde avsluta över 100 i alla fall, alla svenskar i topp! 
 
Igår blev det party party på kvällen hos Brit och hennes värdmamma innan utgång och nu ska jag ta mig upp i stan och försöka hitta lite julklappar med Matilda innan jag tar bussen till Therese för goodbye party sorgligt nog. Men det vankas svenskt julbord (ja ni läste rätt!) så jag känner mig mer än redo! 
Hoppas kunna lägga upp lite bilder i helgen. 
Och om ni hittar några timmar eller dygn innan jul att ge mig så vore jag tacksam, 24 timmar är lite för lite just nu. Tack. 

Titt-ut

Kategori: Allmänt

Var kan Elliot och Leo vara? Shit, de måste verkligen ha försvunnut...
 
Nämen titta, ni var ju där ändå! 
 

Roadtrip dag 6 fredag

Kategori: Allmänt

Sista dagen innan hemfärd och vi ville hinna med en stad till innan vi kunde känna oss nöjda. Ca två timmar bort ligger New Plymouth utmed västkusten. På samma hostel som oss bodde även två tyska tjejer i samma ålder, dock verkligen tysktyska. (Som en liten parentes, yes det finns två typer av tyskor - tyskor och tysktyskor - beroende på hur extrema de är haha, de här var definitivt tysktyskor). De kunde knappt någon engelska, hade ingen mat trots hostel och var negativa till det mesta och skulle på något sätt ta sig till New Plymouth och hitta en buss som gick det. Stackars tjejer... Vi erbjöd dem att åka med oss vilket var det sämsta förslaget någonsin. Bilen blev så baktung att undersidan skrapade i vid minsta lilla gupp så vi fick köra i 50 hela vägen på motorvägen (vanligtvis 100 större delen), men ja, 4 timmar senare var vi framme och bilen var fortfarande hel. Snäll svensk eller? 
 
Vi hittade ett hostel via turistbyrån och sedan var vi redo att utforska staden. Första stoppet var Te Rewa Rewa Bridge (ja jag fick googla det) för gående och cyklister som kändes som en miniatyr av bron i Sydney. Vid klart väder kan man se Mount Taranaki i bakgrunden också men riktigt sån tur hade vi inte den dagen. 
 
Vid bron mötte vi även upp Robin som bodde där under veckan i väntan på ny familj. Egen fotograf också med andra ord.. 
 
Vidare till nästa mål, bestiga ett miniberg och få den här utsikten över kusten och staden. Väldigt brant och bara en kedja att hålla i sig i sista biten, men desto bättre när man möttes av det här! (Den här gången kunde inte Wikipedia hjälpa mig med att få reda på vad stället heter...)
 
Det är oftast enklare (men jobbigare) att klättra uppför än nerför, så även i det här fallet. Men Dana var på bra humör ändå och sakta men säkert tog vi oss nerför igen. 
 
Sista turistattraktion för dagen, the WindWand som bytar riktning beroende på hur vinden blåser. På natten lyser även en röd lampa högst upp i toppen. Vi kände oss ganska små... 
 
Y.M.C.A 
Den här bilden får faktiskt avsluta berättandet om veckans resa på nordön. Lördagen bestod av regn regn regn och det var nog ett tecken på att det var dags att bege sig hemåt. 
Så himla nöjd med allting! Reskompisar som blev bättre än jag någonsin vågat hoppats på, en bil som höll hela vägen, de mest fantastiska vykortsbilderna i mängder, fallskärmshoppning som ligger högt upp på det bästa jag har gjort och verkligen få känna sig som 20 igen och ta livet som det kommer. Den veckan var välbehövlig och jag ler när jag tänker tillbaka på det. 
Nu ska jag istället blicka framåt för mycket kul återstår fortfarande, det här året kommer bl bra bättre bäst! 

Turist i hemstaden

Kategori: Allmänt

Tänk att man kan säga sin hemstad nu om Wellington, så känns det i alla fall och jag kan äntligen säga att jag hittar någorlunda här borta och vet vart och hur man kan ta sig nu, goo känsla! 
Som sagt, i helgen var Fanny här och vilken bra helg det var. Himla kul att träffa henne igen och det känns som vi har känt varandra mycket längre än bara någon gång på orienteringen. Snack till långt in på nätterna, fikor, shopping, turistande, filmtittande och sköna sovmorgonar, så kan man beskriva helgen bra. Här kommer lite bilder om vad vi hittade på på lördagen :)
 
Vi tog bussen in till stan och åkte upp med Cable Car (den röda kabinbanan ni vet) till Botanic Gardens och gick bland annat till rosträdgården. De andra gångerna jag har varit här har de bara varit små plantor men nu var det rosor i alla dess färger och så himla fint. Det är då man märker att man har varit här ett tag...
 
Den här är till dig mamma. Jag gjorde som Ferdinand och luuuktade på blommorna. 
 
Bästa på hela dagen och en fika gjorde inte saken sämre
 
Fanny provade roliga hattar och var lika söt som vanligt! :D 
Det värsta är ju att vissa faktiskt köper de här hattarna på allvar hehe..
 
Vi gick till samma julavdelning som jag var på med Matilda för någon vecka sedan. Jag gör verkligen allt jag kan för att få julkänsla - bakar lussebullar, ser pepparkakshus, lyssnar på julmusik, besöker julaffärer och igår köpte familjen även gran så nu luktar det sådär juligt i hela huset (myys) (även fast granen inte alls är fin haha) - men den vägrar infinna sig ändå. Stranden och julen går helt enkelt inte ihop. Och ja, jag vet att ni har snö hemma och är nog lite avundsjuk ändå, december månad, inte längre jag lovar. 
 
Starbucks har också julpyntat - i äkta Sagan om Ringen anda dessutom. Blev en god fika innan vi avslutade kvällen med Bond på bio och alldeles för mycket läsk och popcorn, positivt överraskad av filmen, trots att jag inte är någon bondbrud (höhö). De där popcornen fick vi förbränna lite efteråt när bussen inte stannade och vi kutade som aldrig förr för att hinna ikapp till nästa station och mötas av världens mest aggressiva busschaufför när vi kom på, men på kom vi! 
Som riktig avslutning kollade vi på första avsnittet av Mysteriet på Greveholm via svtplay, det ni, vi kan här borta med! Tror den kan bli riktigt bra! 
 
Söndagen bjöd på oerhört tråkigt väder, då vädergudarna verkligen verkar ha bestämt sig för att ha dåligt väder på helgerna och sen lysa med solen under veckodagarna. I alla fall, blev en seg söndag, fika med Linn och Cosi i stan innan vi tog en runda med bilen och åkte förbi stränderna och lookouten för att kolla in Wellington lite mer innan vi avslutade med film hemma och alldeles för mycket snack, men det var det värt! 
 
Om en månad har vi kommit hem från Fiji, det tycker jag vi hurrar lite extra för nu!